AT VÆRE DANSKER UDE I VERDEN – Højskoledag i Stavtrup Sognegård

Højskoledag i Stavtrup Sognegård, den 28. januar, 2018

At være dansker ude i verden

Poul Erik Skammelsen

Anders Skaaning Andersen

At være dansker ude i verden.

Danskerne drager ud i verden som aldrig før. Fjerne feriedestinationer som Vietnam, Mexico og Australien er nærmest blevet hverdagskost. Men ikke kun ferie bringer os langt væk hjemmefra. Mange bosætter sig i længere perioder i udlandet som studerende eller i forbindelse med arbejde. Og så er der alle nødhjælpsarbejderne, sportsfolkene og soldaterne.

Det siger sig selv, at vi får mange indtryk med os hjem fra de fremmede himmelstrøg. Ja, Danmark har ikke kun fået mange nye borgere udefra. Vi har også fået borgere herhjemme, som præges mere og mere udefra. Verden er også i den henseende – som det er blevet sagt så tit – blevet mindre.

Men hvad gør det ved os – vort syn på livet og på os selv? Og hvordan klarer vi os derude? Hvad betyder det, at være dansker ude i verden? Tager vi oplevelserne ind på en særlig måde? Og har vi noget at give til de andre?

På denne kirkehøjskole drager vi ud i det fremmede. Langt væk, men med alt det, som er os og vort i bagagen. Hvad gør det møde ved os? Hvad enten det nu er ved et ophold i verdens brændpunkter, eller som en del af et lille minidansk samfund under fjerne himmelstrøg. Og hvad gør det ved os herhjemme?

Poul Erik Skammelsen, journalist

Poul Erik Skammelsen tager os med på en rejse gennem de journalistiske brændpunkter verden over, hvor han har befundet sig.

Der er billeder, som synes at have brændt sig fast på vore nethinder. Billeder af flyene, der tørner ind i skyskraberen, billedet af jublende mennesker, der slår hul i Berlinmuren, billedet af studenten og kampvognen på Den Himmelske Fredsplads, billedet af tjetjenske frihedskæmpere i jakkesæt med maskingevær over skulderen, billedet af tsunamien, der rammer kysterne ved Det Indiske Ocean. Poul Erik Skammelsen var der! Nu er han her hos os for at fortælle.

Anders Skaaning Andersen, præst i Hong Kong

Anders Skaaning Andersen, som medvirkede i DR’s ”De unge præster”, skiftede sit præsteliv i Danmark ud med en meget anderledes præstegerning under Sydøstasiens fjerne himmelstrøg. Men verden udenfor har altid trukket i ham. Han har da også prøvet at bo i både Grønland, Ægypten og Spanien.

I studietiden arbejdede han tilmed med rejse- og udstationeringsforsikring og har derfor siddet på begge sider af de problemer og udfordringer, som man møder, når man rykker teltpælene op og siger farvel til de trygge hjemlige rammer med velfærdssamfund, demokrati og ytrings- og religionsfrihed.

Anders vil fortælle om, hvordan det er, at være væk hjemmefra, hvorfor det er frygteligt at komme hjem på ferie, når man først er taget af sted, og hvordan det er pludselig at være den fremmede – og meget andet om livet som ”expat”.

Dagens program

9.00         Gudstjeneste i Ormslev kirke (kirkebilen kører)

10.00       Bus til Stavtrup Sognegård og morgenkaffe

11.00       Foredrag v. Poul Erik Skammelsen

13.00       Frokost

14.15       Foredrag v. Anders Skaaning Andersen

16.00       Afslutning

Praktiske oplysninger

Sted:                         Ormslev kirke og Stavtrup Sognegård, Råhøjvej 5, Stavtrup, 8260 Viby J (mulighed for kørsel med bus)

Tidspunkt:              Den. 28. januar, 2018, kl. 9.00-16.00

Pris:                           200,- kr. (inkluderer foredrag, mad og bustransport)

Tilmelding:             Senest den 15. januar, til Lene A. Jensen (29608235, lenearnholtz@gmail.com). Lene sidder også klar til at modtage tilmelding og betaling i sognegården, den 15. januar, kl. 12-13.